10 McLaren St, South Fremantle WA

The clients requested a contemporary, sustainable, site-responsive home for their large block in South Fremantle. The house features a large open plan living area at the back opening onto an extensive rear garden. This living area is divided into several discrete spaces. The library focuses on a gas fireplace and is adorned with bookshelves and cozy furniture. Next to the library, the kitchen looks out over the dining room and into the garden. The combined dining and lounge area boasts a vaulted ceiling with surrounding highlight windows, giving the space a light and airy feel. The exterior features several dynamic shapes converging on a central rammed earth blade wall that bisects the house. On one side, the curving C shaped Colorbond upper portion evokes an airstream caravan, while on the other side skillion roofs give a contrasting form. The base element knits the parts together into a harmonious whole. The house has been designed around passive solar principles, achieving 8 stars under the NatHERS rating system.  It also includes a greywater system, integrated rainwater tank, and solar panels.  In 2012, the house was recognised for its design quality by winning HIA Greensmart ‘House of the Year’ in WA, and HIA Greensmart ‘Custom Home of the Year’ nationally.